Tüplü televizyonda full hd yayın izlemek

Televizyon dünyası ve görüntü kalitesi teknolojileri birbirleriyle orantılı olarak sürekli gelişiyorlar. Artık hayatımız da Hd ve Full Hd gibi kavramlar duymaktayız. İlk başta Sd, Hd ve Full Hd kavramlarının anlamları üzerinde durmak istiyorum.



Sd Yayın (Standart)

720 x 520 piksel görüntü kalitesini ifade  eder. Tüplü televizyonların görüntü çözünürlüğü bu kapsama girmektedir. Görüntü boyutu 4:3'tür. Yani yayın bir kare olarak alınır. Tüplü tvlerin tek artısı ise siyah rengini gerçeğe en yakın kalitede sunan tv olmalarıdır.

Hd Yayın

720 x 1280 piksellik görüntü ise Hd kalitesini tanımlar. Hd tvlerde görüntü boyutu geniş ekran dikdörtgen şeklinde yani 16: 9 dur. Görüntü geniş olarak verildiğinden Hd tvde  Sd yayın alırsanız ekranın yanında veya alt üst kısmında siyah bant gibi şeritler görebilirsiniz.

Full Hd Yayın

Teknolojinin görüntü kalitesinde ulaştığı son nokta full hd teknolojisidir yayınlar 1080 X 1980 çözünürlüğünde izlenebilir.

Kavramları tanımladıktan sonra üzülerek tüplü tvde hd yayın izleyemeyeceğinizi belirtiyorum. Neden derseniz;

Hd veya Full Hd yayın izlemek için gerekenler
  • HD - Full Hd özelliğine sahip bir televizyon
  • Hd - Full Hd yayın verebililen bir receiver
  • Receiver ve tv bağlantısı için bir HDMI kablosu (kablo uçları altın olduğunda daha kaliteli görüntü aktarımı sağlandığını duydum. Ayrıca piyasada fiyatları 800 tl'ye ulaşan HDMI kabloları da bulunmaktadır.)
  • Hd - Full hd yayın veren kanal (Örneğin Atv hd yayın verirken başka bir kanal vermeyebilir bu durumda televizyonunuz ve receiverınız hd özellikli olsa bile hd yayın alamazsınız.) 
Buradan anlıyoruz ki tüplü tvlerde hd yayın izlemeye çalışmak teknolojik olarak mümkün değildir. Konu hakkında bilgi sahibi olan arkadaşlardan ricam ise yeni nesil tv satın almak isteyen kullanıcılara aşağıdaki yorum bölümünü kullanarak Marka - Model ve Neden göstererek tavsiyede bulunmanızdır.

Yorumlar