Muğla'da Üniversite Okumak !

Seneler su gibi akıp gitti bu yayınımı yazdığımda henüz üniversitenin ortalarındaydım. 8 yıl önce ben de sizin gibi arayışta olan bir öğrenciydim. Şuan çok şükür iş sahibi evli ve çocukluyum. 2020 yılında Muğla'da üniversite okumak nasıldır derseniz, geçmişe göre fakülte binaları ve kötekli yerleşkesinde bir çok olumlu değişimler olduğunu öğrendim. Hayata tutunmanın en önemli adımı olan üniversite zamanında hepinize başarılar diliyorum.

Muğla'da üniversiteye başlamak için gittiğim ilk gündü o günü hiç unutmuyorum.Otobüsten Muğla şehir terminaline indiğimde büyük bi hayal kırıklığı beni bekliyordu etrafıma baktığımda gelişmemiş şehir kokusunu hissediyordum ama böyle olmamalı diyordum kendime çünkü üniversitenin web sayfasından gördüğüm fotoğraflar, web'den araştırdığım fotoğraflar, bilgiler Muğla'nın aslında çokta kötü bir yer olmadığı izlenimini veriyordu bu bilgilerime güvenerek Muğla şehir terminalinden okula doğru hareket ettim.Şehir merkezinden kampüs alanına doğru giderken içimden burada 5 sene geçireceğimi umduğum gibi çıkmasını inanın çok fazla istiyordum.Okulun bulunduğu KÖTEKLİ KÖY'üne gelmiştik okuldan içeri girerken unutamadığım bir olay bayan bir öğrenci okulun giriş kapısının önüne oturmuş ''anne burada deniz yok'' diyerek hıçkırıkla ağlıyordu ki ben bile kendimi zor tutuyordum ağlamamak için.Eğer burada 5 sene geçirecekseniz patika yollardan okula ulaştığınızı düşünürseniz bu şehrin yapısı hakkında bilgi sahibi olmanıza yetiyor.

Tercih yaparken gördüğünüz BODRUM, MARMARİS, FETHİYE, DATÇA gibi ilçeleri bu şehrin barındırdığına inanamayabilirsiniz.Okula başladığım ilk sene okul yurdunu gezdiğimde orada kalmayacağıma kesinlikle karar verdim kendi memleketimden bir arkadaşımın Muğla da olduğunu öğrendim ve onun yanına yerleştim.Artık şehri gezme vakti gelmişti şehir merkezi ile okul arası otobüs ile yaklaşık 5-10 dk, şehrin tam ortasında büyük bir Atatürk heykeli bulunuyor heykelin bulunduğu noktada bir 4 yol ayrımı var buradan şehrin yer yerine ulaşabilirsiniz hatta kaybolduğunuzu düşündüğünüzde Atatürk heykelinin nerede olduğunu sorarsanız yolunuzu rahatça bulabilirsiniz neyse gelelim şehir merkezindeki ilk izlenimlerime; şehir merkezi canlı bir yapıya sahip denebilir çok sayıda kafe ve bar var burada ayrıca çevrenizde gördüğünüz çoğu kişi öğrenci Muğla bariz bir öğrenci şehri bu maddi açıdan çokta iyi bir durum değil tabiki. Çevrede gezerken bir kaç mağazaya girdiğimde fiyatlar pahalıydı zaten böyle olmasını da bekliyordum.

Muğla'da ilk yılımda şehir merkezinde kaldım kötü sayılacak sobalı bir eve 400 lira kira veriyorduk buna bende inanamıyordum ama ev bulamayanları gördüğümde halime şükrede bildim. Artık.Artık okula gidip gelmeler başlamıştı ulaşım nasıl peki diyorsanız şimdi anlatıyorum.Şehir merkezi ile kampüs arası ulaşımı sağlayan otobüsler ilk yılımda 90 kuruşa bu ulaşımı sağlıyordu ama otobüslerde giderken inanın üst üste gidebiliyorsunuz o 5-10 dk yolun bitmesi için dua ettiğim çok olmuştur bu durum için arkadaşlarım ve ben  şikayet dilekçeleri bile verdik dilekçeye belediye tarafından verilen cevaba bakın ''Toplu taşıma araçlarının üst üste yolcu taşındığı hususunda ise; bahsi geçen araçların farklı taşıma kapasiteleri olmakla birlikte %85'i AYAKTA YOLCU taşıma izni tescil edilmiş ve ilgili mevzuatındaki birimlerince tescil edilmiş araçlar olup, limitlerini geçmeden taşımacılık yapmaktadır.'' %85'i ayakta yolcu kelimelerinden durumun vahimliği ortaya çıkıyor sanırım bu dilekçe cevabını yazarken vicdanların durumu neydi oldukça düşündürücü değil mi? İnanın sırf bu yüzden artık şehir merkezinden kampüs alanına otobüs ile gitmemek için kalan 4 yılımı Kötekli köy'ünde geçirebileceğimi düşünüyordum.

Biraz iklim konusunda bilgi vermek gerekirse Muğla çok fazla yağış alan bir yer ilk dönemin ortalarından 2. dönem yani bahar yarıyılının ortalarına kadar güneşi göremeyebilirsiniz.Üniversitenin olanaklarından bahsedecek olursak üniversite içinde kafelerin fiyatları normal düzeyde ama  kafelerde o modernlik havası pek yok denebilir benim en çok sevdiğim yer Mavi çatı denilen yer oldukça geniş ve ferah bi havası var.Eğer arkadaşlarınızla vakit geçirmek istiyorsanız  canlı müzik  olan yerler ve discolar şehir merkezinde benim pek bar alışkanlığım olmadığı için gitmiyorum ama giden arkadaşlarımdan eğlendiklerini duydum.Bahar yarı yılında gezmek için biraz daha vaktiniz oluyor Marmaris ve Akyaka diğer tercihler arasından en iyisi ben Akyakayı tercih ederim çünkü çok güzel bir yer orada olmak beni mutlu hissettiriyor.Akyaka'da denize girebilirsiniz ayrıca çokta güzel bir denizi var ve balık ekmek yemenin keyfine varabilirsiniz.

Artık birinci yıl iyi - kötü bitti, otobüste ayakta o yolu çekmemek için 4 yıl köteklide kalma fikrini söylerken oldukça ciddiydim ve okul bittiğinde arkadaşlarım ile ev tutmak için Kötekli'ye  gittik  ev fiyatlarının merkeze göre yüksek olduğu söylenirdi ama ben bunu pek umursamıyordum.Kötekli yazımın başında dediğim gibi kampus alanına ev sahipliği yapan bir köydü sonralarda mahalle olup şehir merkezine bağlandığını duydum bunun ne getirisi olduğunu inanın hiç bilmiyorum ve hissetmedim neyse kötekli ortasından geniş bir yolla 2'ye ayrılan bir yer o yolda yazın yürürseniz toz bulutu üstünüzü kaplar ve nefes almanız çok zordur, kışın yürürseniz pardon ama kışın yürüyemezsiniz çünkü bataklık gibidir yol(!) Artık ev tutma ve ev sahipleriyle tanışma zamanı   3+1 ev arıyoruz dediğimizde boş ev bulamadık 2+1 ev bulmaya karar verdik ilk gittiğimiz evde ev sahibi evi anlatırken ben şok geçiriyordum inanın onu hiç dinlemiyor bu evi nasıl tasarladığını fazlasıyla merak ediyordum bize 2+1 dediği ev 2 odası olan ufak bir holü bulunan ve bu holün içerisine 1 metrelik bir mutfak sıkıştırılan bir ev inanılması güç ama başarmışlar hayırlı günler ağabey deyip oradan uzaklaşıyoruz.Gittiğimiz diğer evlerin buradan pek farkı olmadığını görünce moraller bozulmaya başlıyor ama en sonunda 2+1 diye tabir edilen ama mutfağın +1 olarak kabul edildiği biraz daha orta boy bir 2 daire tutuyoruz arkadaşlarımızla buranın ilgi çeken yanı kaloriferli olması geçen sene 400 lira verdiğimiz ev parasına şuanda 550 tek daire olmak üzere toplam 1100 lira ev kirası veriyoruz çünkü vermek zorundayız biraz rahat etmek istiyorsanız bunu gözden çıkarmalısınız ki bu bizim için en iyi olanı.Ayrıca dairelerimizi yazın kalmayacağımız halde tutmak zorundayız çünkü okul başlarında geldiğimizde o mevkiden daire tutmak çok zor.Ev sahibine yazın kalmayacağız biraz yaz için indirim yapabilir misin dediğimizde umursamaz tavrı gözümün önüne geldikçe Muğla'nın o sıcak insanı havasından oldukça uzaklaşıyorum.2.senemin başladığı zamanlar Muğlayı halen aynı şekilde görmek sinirlerimi bozuyordu avunduğum tek şey artık okula otobüs ile gitmiyordum.

         Sonraki yıllarda kötekliye bir yol yapıldı ve kaldırım çalışmaları halen devam ediyor yurtların durumu şu anda eskisine göre daha iyiymiş görmedim ama o şekilde söyleniyor ayrıca yeni yurt binaları da yapıldı okul içerisinde öğrenci sarayı diye bir yer var buradan çok ucuza yemek yiyebilirsiniz köteklide çoğunlukla aperitif yemek yerleri var diğerleri ise biraz pahalı kaçıyor eğer spor yapmak istiyorsanız okulun spor salonu çoğu zaman açık ücretsiz kullanabilirsiniz benim Muğla'dan izlenimlerim bunlar belki biraz daha fazlası ama yaşayarak öğrenmek herkes için daha iyidir herhalde herkese üniversite hayatında başarılar diliyorum...Alt tarafta bulunan yorum bölümünden yorum yaparak görüşleriniz veya diğer öğrenmek istediklerinizi benimle paylaşabilirsiniz.

2015 yılı Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi öğrencileri yorumlarınızı alt tarafa bekliyoruz.

Yorumlar

  1. yazdıklarınızın çoğunu bende yaşadım diyebilirim muğla öğrencileri pek sevmiyor

    YanıtlaSil
  2. ailemin durumu kötü sayılır eve cıkamam yutlar ne civarda bu yıl hazırlanyorum?

    YanıtlaSil
  3. Yurtların 120- 140 ve 190-210 arasında değişen ücretleri var.Ayrıca verdiğiniz para kadar yemek yiyorsunuz Yurtlarda yani fiyatlar oldukça uygun.

    YanıtlaSil
  4. 210 liralık yurtlarda kac kişi kalıyoda bi odada yurt olarak sen neyi önerirsin ? 300-350 liraya kadar durumumuz var...

    YanıtlaSil
  5. sanırım 3 kişi kalıyor ayrıca durumu iyi olmayan öğrenciler için başbakanlık bursu da alabilirsin bunun miktarıda 280 lira yani 350+280 = 630 lira yapar bu parada sana yeterli olur.

    YanıtlaSil
  6. birkaç sene öncesine göre büyük gelişmeler oldu. iki yıl önce köteklinin ana yolu (kötekliyi ortadan ikiye ayrıran yol) boydan boya asfaltlandı .D geçen senede c kapısına giden yol. köteklide yaşayanlar bilir bunun ne kadar büyük bir olay olduğunu. sırf asfalttan gitmek için yolumu uzattığımı söyleyebilirim. çamur ya da toz toprak ile haşır neşir olmamak için ancak eviminden o asfalta varabilmek için bu sıralar akrobasi showları yaptığımda bir gerçek çamura bulanmamak için. Sırf evin önündeki çamurdan kurtulmak için ev arayışındayım kapısı asfalta çıkan diyebilirim. Merkezde ev tutmayı hiç düşünmedim orada tutacağıma Akyakaya yerleşirim daha iyi. Sonuçta her ikisinde de okulun yüzünü zor görürüm. Merkezdeki evlerin kötekliye göre ucuz olduğunu biliyorum 100-150 lira kadar. Köteklide eve çıkmayı düşünenler mutlaka asfalt ile komşu olmak önceliğiniz olsun. Bunların haricinde ben çok memnunum Muğladan , köteklide sokağa çktığınızda erkesin öğrenci olması , yeterince cafe bulunması (alkollü mekanlar için kötekli berbat ancak merkezde oldukça güzel yerler var.) yemek fiyatları oldukça iyi ucuz olduğunu söyleyebilirim büyük şehirlere göre rahatlıkla gerçi burasıda büyük şehir oldu daha alt yapısı yok.D altyapı demişken vidanjör dayandığında kapıya kapı pencere ne varsa kapatın arkadaşlar. bir kere sidne ev havalansın diye açıp yatmıştım balkon kapısını kokuya uyandım resmen .D Yeniden evlere gelicek olursak da tek kalmayı düşünen arkadaşlar tekrar düşünsün 400 ile 600 lira tek kişi çıkmak istediğinizde. 2 kişi çıkarsanız ise 500 ile 700 800 .... giden kiralar var. En iyisi 2 kişi eve çıkın BENCE. Durumum iyi dersenizde tek çıkın kimseyle uğraşmayın .D
    Kaldırım çalışmaları bitti ana yoldaki tabiki. Şimdi bir kısmını tekrar yıkıp ağaçlandırma yapılıyor hatta.
    SPor salonu konusunda da spor aletlerini her zaman kullanabilirsiniz ancak. sahaya inipte basketbol fln oynayalım derseniz ; önceden gelip hangi saatler boş öğrenmelisiniz yoksa saatlerce bekleyebilirsiniz. Basketbol oynayanlar ilköğretim okulunun sahasını tercih ediyor genellikle zaten kapalıdan ümidi kesmiş bir halde.
    ....
    ..
    Kışın yoğun yağştan ötürü pek dışarı çıkasınız gelmeyebilir
    ancak
    havalar düzelince kafanıza estikçe Akyakaya gidebilirsiniz.Akyakaya Öğrenci 3.50
    ya da nedne para vereyim arkadaş diyorsanızda tostop çekebilirsiniz rahatlıkla çok beklemessinizde mutlak biri durur ve sahil!!
    Başka üniversitelerde okuyan arkadaşlarınız yaz gelsede bi sahil yapsak diye düşünürken siz daha Mayıs ayında denizde doymuş ve bronzlaşmış bulursunuz kendinizi ama fazlada zorlamanın da anlamı yok iki hafta da bir gitseniz bile yeterli gelecektir size sonraları zaten hergün gitmeye başlarsınız.
    Akyaka demişken orada eve çıkmayı düşünenler içinde apartlar açık. yaz sezonunda boşaltmanız gerekiyor bildiğim tüm apartları. Yazında ailenizin yanına gidin arkadaş sizde .D ya da alırsınız merkezde , köteklide kalan bir arkadaşınızın evinin anahtarı illa muğlada olacağım diyorsanız.
    Apartlara gelince eşyalı olduğu için boşaltmaktan kastım kendinizi alıp başka erlere taşıyorsunuz. kışın muğlaya göre özellikle kötekliye göre hava oldukça iyi. Merkez ile kötekli arasında bile şaşırtıcı bir ısı farkı var kötekli oldukça soğuk. Akyada apartlarda klima var iki aylık 150-250 lira elektrik faturası ile iyi bir şekilde ısınacağınız tahmin ediyorum. Akyada bu sıralar oldukça sakin biryer bir iki cafe ve bir iki alkollü mekan dışında açık pek yer yok diye biliyorum. Okul ile ulaşım ise oldukça kolay üniversitenin ana kapsında , M kapısı diyede bilinebilir. Orada iniyorsunuz Akyaka otobüşünden çamur derdi hiç yok yani kısacası .D

    YanıtlaSil
  7. bu sene bende tercihimi muğladan yana yapıcam biraz korktum aslında ama merkeze 5-10 dakikalık mesafe olduğunu öğrenince hiç sorun yok diye düşündüm. malum ankarada yaşadığım için yarım saatlik mesafe bile sorun olmuyor benim için
    :)

    YanıtlaSil
  8. şunu sormak istiyorum okulun bodrum,marmaris,datça,fethiye,köyceğiz ve akyaka ya uzaklıkları ve ulaşım olanakları nelerdir acaba? bilgilendirirseniz sevinirim :)

    YanıtlaSil
  9. saydınığız yerleşim yerlerinden en yakını akyaka yaklaşık 25 dk üniversiteye. fethiye yolculuk süresi ise 2 saati geçer.

    YanıtlaSil
  10. bende orayı ıstıyorum ama okul öncesi benim puanımdan bir puan fazla inş. yerleşirim :) bekle beni muğlaaaaa :D

    YanıtlaSil
  11. Bilgisayar mühendisliğini kazandım ne yapacağımı bilmiyorum hayırlı mı değil mi bilmiyorum :)

    YanıtlaSil
  12. bn orayı kazandım ama cok pahalı olmasından korkuyorum gecekten cokmu pahalıdır..

    YanıtlaSil
  13. evet arkadaşlar muğla pahalı bi şehirdir ev kiraları çok yüksektir. devlet yurtları tercihiniz olsun yurtlarda kalmak çok ucuza geliyor.

    YanıtlaSil
  14. muğla 2yıllık bilgisayar programcılığına gitcek arkadaşlar varmı???

    YanıtlaSil
  15. arkadaslar mugla hcte anlatildigi gibi korkunc bi sehir degil bende ilk gittigimde hic sevememistim muglayi ama zamanla alisiyorsunuz ve sevmekten ziyade vazgecemiyorsunuz

    YanıtlaSil
  16. arkadaşlar bende muğlada okumaktayım muğla yerleşik şehir olarak dört dörtlük değil ama çok temiz bir şehir üniversite şehre 4 km uzaklıkta yeme içme eğlence sorunu pek yok denebilir ama konaklama biraz sıkıntı yaratabilir ama ben şahsen çok şehir gezdim muğla gibi küçük ama her yeri doldurulmuş bir şehir görmedim pişman olmazsınız!!!

    YanıtlaSil
  17. ben muğla köteklide üniversitenin c kapısının orda ıdeal 2 kız ogrencı apartında kalıyordum ama ayrılacagım.ek yerleştirmeyle gelmeyi düşünen veya yer değiştirmeyi düşünen guvenlıklı daha yenı bır bına ısıtma ınternet sıcak su aparttan.su ve elktırık szden. aylık 500tl.ılgılenenler gorup fıkır almak ısteyenler varsa cok acıl cuma cıkmayı dusunuyorum 05452941550

    YanıtlaSil
  18. Merhaba muğla üniv.bilişim sis.muh. bolumu ve akademisyenleri hakkinda beni aydinlatirsaniz sevinirim bu sene orayi yazmayi dusunuyorum

    YanıtlaSil
  19. bende Muğla yı yazıcm tercihlerimde orda okumak istiyorum..uluslararası ticaret ve finansman nasıl bi bölüm ?

    YanıtlaSil
  20. işletme nasılya okunur mu orada

    YanıtlaSil
  21. Siyaset Bilimi ve Uluslararası ilişkiler düşünüyorum, selçuk uluslararası mı yazsam yoksa acayip kararsızım ortalama ne kadar miktar ile rahat geçiniriz şimdi ?

    YanıtlaSil
  22. sınıf öğretmenliğine puanım tutuyo ama kararsızım aileme uzak kalıyo onlar bişey demiyor git oku diyolar ama ben çok kararsız kaldım.

    YanıtlaSil
  23. Aynen banada git oku diyolar ama benim memlekete de baya uzak kalıyor, gittiğime değecek mi acaba napsam bilmiyorum

    YanıtlaSil
  24. Ben de muğla hemşirelik yazdim. Kuzenim de oradan mezun öğrendiğim kadarıyla pişman olmayacagim bi yer çünkü üzerinden yillar geçti hala anlatır muglayi. Kendim de gittim yasanasi şehir. Herkese hayirli olsun. :)

    YanıtlaSil
  25. Muğla hemşirelik yazdım bende. Güzel bir yerdir umarım

    YanıtlaSil
  26. Ilk tercihimi Muğla'dan yana kullandım sınıf öğretmenliği olarak ve %95 geliyor fakat yorumlar oldukça korkutucu umarım hayal kırıklığına uğramam..

    YanıtlaSil
  27. muğla uluslarası ticaret ve finansman kazandm bnde umarm pşman olmam aydın yerine burayı önce yazdığım için ;)

    YanıtlaSil
  28. ya ben istiyodum hevesim kırıldı yorumlardan sonra allaşkına biri yazsın giden gören falan hala aynı mı yollar? ve hala pahalı bi şehir mi? heeeeelp

    YanıtlaSil
  29. Ya bende molekuler biyoloji ve genetigi yazdim akademisyenleri falan hakkinda bilgilendirirseniz sevinirim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende yazdım degistirmeyi dusunuyorum suan bugun son gun tercihler biliyosunuzki. Yorumlar korkutucu 😄

      Sil
  30. ağlayarak gidip 4 yılın sonunda ağlayarak döndüğüm şehir....muğla da okumak ayrıcalıktır diyorum herşeye rağmen...

    YanıtlaSil
  31. muğla siyasi anlamda nasıl doğudan gelicem sıkıntı yasarmıyım ?

    YanıtlaSil
  32. Merhabalar :) Ben Geçen Sene Yaz tatilinde ablamın Mezuniyetine gitmiştim :) Beğendim güzel yer fakat ev kiraları aşırı pahalı hele o ev sahipleri aşırı paragöz her taraf öğrenci kaynıyor yollarda eylem yapan öğrenciler vardı muğla aşırı güzel ablam ilk gittiğinde ağlamıştı döndüğü zamanda ağladı ve birdaha olsa bidaha gelirim demişti bende seneye sınava giricem ve burayıda listeye yazmayı düşünüyorum :)

    YanıtlaSil
  33. Mugla da devlet yurdunda kalan biri icin aylik kac para gerekir

    YanıtlaSil
  34. Marmaris sağlık hizmetleri meslek yüksekokulunda kalanlar için kyk oluyor mu yoksa tüm kyk kar köteklidenmi?

    YanıtlaSil
  35. Marmaris saglik meslek yüksekokulunda okuyanlar için kyk var mi yoksa tüm kyklar merkez kampüs köteklide mi?

    YanıtlaSil
  36. mugla hemşirelik nasıl , kampüs iyimi ve eğitimi nasıl , sivasmı muglamı

    YanıtlaSil
  37. kötü kötü gitme sivas çok güzel

    YanıtlaSil
  38. Mugla da havacilik yonetimi okuyan var mi

    YanıtlaSil
  39. Havacılık yönetimi bulunduğu yer dalaman myö hakkında bilgilendirir misiniz

    YanıtlaSil

Yorum Gönder