2016 Yılı Asgari Ücret Zammı!

Asgari ücret yani bir işverenin tam zamanlı çalışanına verebileceği en düşük ücretin 2016 yılında 1300 TL olması bekleniyordu ve oldu. Mevcut Hükumet bununla ilgili çalışmalarını başlattı. Ayrıca Askeri ücretin yükselmesi demek agi ücretlerininde yükselmesi anlamına geliyor. Çalışanlar biraz olsun rahat nefes alacaklar. Ama  asgari ücretin 1300 TL olması bazı problemleri de ardı sıra getirecektir. Bu problemler nelerdir biraz bunları sorgulayalım.

  1. 1300 TL'lik asgari ücretin tamamı işveren tarafından verilecekse Türkiye'de faaliyet gösteren işletmelerin çoğunun %100 kar odaklı olduğunu biliriz. Bu durum işvereni olumsuz etkiyecek ve işten çıkarmalar olacaktır. Devlet bununla ilgili tedbirlerini almış mıdır?
  2.  İşveren açısından yüksek maaş =  yüksek vergi demektir. Kar oranı düşen işveren piyasaya sattığı malın fiyatını yükseltecektir. Bu oranda enflasyon oranları yükselecektir. Bu noktada hangi çalışmalar yapılıyor bunlar net değildir.
  3. Şu an uygulanmakta olan iş kanununa çoğu işletme uymamaktadır. İşçiler fazla mesai ücretlerini ve  sosyal haklarını almakta zorluk çekmektedirler. Devlet denetleme mekanizması her ne kadar çalışsa da işinden olmak istemeyen işçi bu duruma göz yummak mecburiyetinde kalmaktadır. Asgari ücret 2016 yılı zammından sonra işveren elbette işçiyi daha hor kullanmaya başlayacaktır. Bu da işçi üzerindeki baskıyı arttıracak ailesi ve çevresiyle olan ilişkilerini bile zedeleyebilecektir. Bu durumun toplumsal bir problem olmaması için hangi önlemler alınmıştır?

Bu soruların cevabını beklemekteyiz. Umarız her geçen gün büyüyen Türkiye bu durumda topluma en faydalı şekilde sonuçlanır. Sizlerde asgari ücret artışıyla ilgili düşüncelerinizi alt taraftaki yorum bölümünü kullanarak bizimle paylaşabilirsiniz.

Yorumlar