İş görüşmesinde dikkat edilmesi gereken püf noktaları!

İş görüşmesinde veya mülakatta sorulacak sorular nelerdir? Dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? ''Derseniz'' Bu yazıyı dikkatle okuyun. Üniversiteden ilk mezun olduğum dönemde onlarca  iş mülakatına girmiş biri olarak insan kaynakları hakkında yeterince bilgi sahibiyim. İnsan kaynakları uzmanları doğru işe doğru kişi seçimini yapmak zorundadır.  Siz bir işe girmeden cv hazırlarsınız cv'niz değerlendirilir ve görüşmeye çağrılırsınız. Görüşme içerisinde her cümle bir puanlamadan geçer. Aslında sorulan sorular ve cevaplar sizin de iş veren hakkında belli izlenimler kazanmanızı sağlar. Şimdi maddeler halinde nelere dikkat edilmesi gerektiğini belirtelim.

1) İş görüşmesine giderken ne giyilir? Öncelikle iş mülakatına uygun şekilde giyinin. İş veren için bu çok önemli bir konudur erkekler smart casual tarzı bayanlar ise göze çok batmayan parçalardan oluşan bir giyim tarzı seçmeliler. İşin ciddiyetine göre klasik bir tarzda giyinmeniz daha uygun olacaktır.

2) İş görüşmesine gittiğinizde insan kaynakları uzmanıyla iyi bir iletişim kurmalısınız. İletişimin temelinde ise

  • Gülümseyen bir yüz
  • Kısa ve anlaşılır biçimde verilen mesaj
  • Yüz yüze bakmak
  • Kendine güven duyan tonda konuşmak
  • Güven veren bir beden duruşu
  • Sözlerin karşı tarafça anlaşıldığından emin olmak 

3) Görüşme öncelikle kendinizi tanıtır mısınız gibi bir soruyla başlayacaktır. İş görüşmesinde kendinizi tanıtır mısınız sorusuna ne yanıt verileceği kişileri oldukça düşündürür. Ama kısaca isim - soy isim - doğum tarihiniz, eğitim gördüğünüz okullar, iş konusunda daha önceden çalıştığınız yerler veya yeni bir üniversite mezunuysanız  deneyiminiz de yoksa başvurduğunuz iş hakkında bu iş benim hayalimdi diyebilmek önemli bir çekicilik barındır. Ayrıca bu kısımda  işin niteliklerinden sorularda gelecektir.

4) İş verenler sizinle görüşme esnasında ''kendinizde olumsuz bulduğunuz yönleriniz nelerdir?'' gibi bir soru sorabilirler. Bu can alıcı bir sorudur? Kişi  kendini tanıyor mu sorusuna cevaptır. Örneğin; ben bir görüşmede sabırsız olduğumu belirtmiştim. Fakat sabırsızlığım bir işi yapmam gerekiyorsa onu kesinlikle o zaman dilimde bitirmeliyim, bu konuda çok hassasım ve çevrem bazen bu durumdan sıkılabiliyor diyerek olumlu bir vurguya çevirmek istemiştim. Bunun gibi özelliklerden bahsedebilirsiniz.

5) İnsan kaynakları uzmanları  '' bizimle çalışırsanız uzun süre sonrasında kendinizi nerede görüyorsunuz?''  sorusunu büyük ihtimalle soracaklardır. Buna hazır olmalısınız. Görüşmeye gitmeden yapacağınız iş konusunda üst yönetim şekli ve departmanları hakkında internet üzerinden araştırma yapın ve kendinize en uygun olan bölümü belirtin.

6) Cv üzerinden ters köşe sorulara hazır olun. Örneğin ben turizm işletmeciliği mezunuydum fakat çalışmak istediğim firma farklı bir sektörde yer almaktaydı. Bana gelen soru ^^Antalya'da 5 yıldızlı bir otelden yüksek maaşlı bir iş teklifi aldınız ne yapardınız?'' Bende soruya turizm sektöründe kurumsallaşmanın ne yazık ki sağlanamadığı ve iş görenler için sezonluk çalışmanın bir risk olduğunu belirterek cevap vermiştim. Bundan dolayı  şuanda turizm sektöründe çalışmak istemiyorum diye belirtmiştim.

İşte bu kadar yeterki karşınızdaki uzmanı bu işi yapmaya en uygun kişi benim izlenimi verebilmektir. Herkes için hayırlı olsun diyelim. Sizlerin de iş mülakatlarında dikkat ettiğiniz farklı durumlar varsa yorum bölümünü kullanarak bizimle paylaşabilirsiniz. Linki paylaşın bilgi paylaştıkça çoğalır hepinize bol şanslar.

Yorumlar

  1. ters köşeden gelen sorular biraz insanı tedirgin eder fakat heyecan yapmadan aklınıza gelen ilk mantıklı cevabı vermeniz daha iyi olacaktır.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder